Bez kategoriiRozwójZdrowie

„Świadomy kucharz” – pierwsza wegańska książka kucharska o mainstreamowym charakterze

By 11 marca 2020 16 października, 2020 No Comments

Bycie weganinem w Tokio często sprawia, że ​​czujesz się odizolowany w najbardziej zaludnionym mieście na świecie, ale w zeszły weekend mój partner i ja uważaliśmy się za bardzo szczęśliwą mniejszość, sławnego wegańskiego szefa kuchni i autora książki kucharskiej „The Świadomy kucharz ”. Biegacze w dolinie.

Chociaż Japonia opracowuje dietę makrobiotyczną opartą głównie na wegetarianach, a „ Makrobi „Restauracje są tutaj wszechobecne, weganizm jest niezwykle rzadki w Japonii. W rezultacie nasza wegańska szkoła gotowania i strona z przepisami wegańskimi znajdowały się na szczycie wyszukiwarki internetowej, którą Che Tal Tal przeprowadził przed swoją ostatnią wizytą w Tokio.

Byliśmy świadomi, że Tal gotował na 21-dniowe wegańskie oczyszczanie Oprah Winfrey i zorganizował ślub Ellen DeGeneres i Portii De Rossi, ale nie ze względu na zamiłowanie do Japonii, które odziedziczył po swoim australijskim ojcu, który był w Japonii żył 3 lata. Tal powiedział, że japońskie jedzenie jest jego ulubionym, i zapytał o naszą rekomendację dla Shojin Ryoori (tradycyjne buddyjskie jedzenie w świątyni).

Aby nie zawieść Tal, skonsultowaliśmy się z przewodnikiem Michelin, który zaprowadził nas do 2-gwiazdkowej restauracji Atago-Daigo, w której cieszyliśmy się wyjątkowo eleganckim i doskonale przygotowanym bento. Najważniejsze były sashimi wykonane z palmowych serc (wkładka Awabi Olbrzymi małże), tempura z sadzonkami ryżu dmuchanego, szyjki słodkich ziemniaków gotowane w białym sosie sojowym i Matsutake Grzyby w przezroczystym bulionie.

Zauważyłem, że chociaż Tal nie miał wszystkiego gotowego, najwyraźniej podobało mu się jedzenie, które zjadł z każdą komórką jego istoty, co idealnie pasowało do pseudonimu „Świadomy kucharz”. Tal powiedział, że nie je dużo podczas pracy, ponieważ koncentruje się na tworzeniu.

Chociaż bylibyśmy bardzo szczęśliwi, mogąc spróbować kuchni Tal z pierwszej ręki, dał on mojemu partnerowi kopię swojej atrakcyjnej książki kucharskiej (bestseller New York Times nr 3, najwyższa ranga wszystkich książek kucharskich) z etykietą „Styl życia dalej wegańskiego” w Japonii ”.

W prywatnym pokoju tatami z widokiem na cichy ogród Zen, Tal poprowadził nas przez swoją książkę, która zawiera nie tylko dziesiątki pysznych receptur ziołowych (wraz z pięknymi zdjęciami, które sam zaprojektował Tal) i technik, ale także jako hołd dla Tal służy innym szefom kuchni i partnerom, z którymi pracował podczas swojej kariery kulinarnej.

Szef kuchni Tal, który ukończył tradycyjną akademię gotowania i prowadził warsztaty wegetariańskie w Le Cordon Bleu, podzielił się również swoim poglądem na temat znaczenia solidnych podstaw francuskich technik gotowania, w tym dla wegańskich szefów kuchni.

Wśród innych cennych porad Tal:

  • Używaj orzechów nerkowca do robienia kremów do sosów, deserów i surowych serów (co ciekawe, kremowy sos nerkowca to pierwszy pierwszy przepis w książce). Z książki zrobiłem już zapis przepisu z serem nerkowcowym Chada Sarno.
  • Mikser VitaMix – „najważniejsze narzędzie po dobrym nożu” (doradził także, jaki rodzaj VitaMix kupić!).
  • Sekret gotowania mięsnego tempeh analogu (długie duszenie).

Tal był podekscytowany faktem, że w Japonii jest znacznie więcej wegańskich restauracji, niż gdy odwiedził go 15 lat temu. Chociaż ja i mój partner chcemy mieć dużo większy wybór, energia, kreatywność i pasja szefa kuchni Tal inspirują nasze wysiłki, aby uczynić wegańskie jedzenie tak powszechnym w Japonii, jak stało się w Ameryce Północnej.

Uwaga dla wegan, którzy chcą odwiedzić Atago-Daigo (Tokio): restauracja potrzebuje 2 dni wcześniej, jeśli chcesz przygotować potrawy bez dashi katsuo (bonito) lub jaj kurzych lub jeśli wolisz zastąpić biały ryż Genmai.

[ff id=”5″]